World Press Photo 16: goed nieuws is geen nieuws...

In Museum Hilversum is nog tot en met 29 januari de WorldPress Photo-tentoonstelling te zien.

Het voormalig gemeentehuis van Hilversum is Museum Hilversum geworden, met in de Burgemeesterskamer de koffieruimte. Hier de doorgang naar de tentoonstelling.
Ik val maar met de deur in huis: zelden bekijk je zo'n deprimerende expositie als de World Press Photo (WPP). Al het leed dat je in het afgelopen jaar op journaal en in kranten hebt zien voorbijkomen, is hier samengebald. Mooi, maar beklemmend.
Vrijwel alle foto's lijken extra donker te zijn afgedrukt, inspectie van de foto's op de website van WPP lijkt dat te bevestigen. Zelfs zwangerschap en bevalling (van twee moeders Emily en Kate in de categorie Contemporary Issues), die toch tot vrolijkheid aanleiding zouden moeten geven, zijn zwaar afgedrukt en met vignettering van een zwaarmoedig randje voorzien.
Hier een verslag van Mary F. Calvert, die vertelt hoe vrouwen in de krijgsmacht van de VS worden gediscrimineerd en misbruikt, en vervolgens gepresst om niets te ondernemen of te zeggen. Wie dat toch doet wordt oneervol ontslagen. De foto's verhalen van alcohol- en drugsverslaving, dakloosheid, ziekte en zelfmoord.
De foto's zijn fraai gerangschikt; de kleurverschillen zijn in werkelijkheid niet aanwezig. Ze worden veroorzaakt door mijn gebrekkige opname.
Rohan Kelly toont een strand met daarboven een machtige 'plankwolk' waaruit spoedig hagelstenen ter grootte van golfballen zullen vallen. Sommige badgasten zijn nietsvermoedend met hun smartphone in de weer. Wrang-ironisch commentaar op menselijk gedrag, een enkele opname, in de sector Natuur. Eén van de 'vrolijkste' opnamen die ik zag.
De walvissen van Anuar Patjane Floriuk en de cameleons van Christian Ziegler lijken vrolijke noten in de tentoonstelling te vormen, maar alle dieren die hier worden getoond zijn bedreigd. Er is weinig hoop in deze expositie.

Conclusie

Ik kan van deze expositie geen uitgebreid verslag maken, het lukt me eenvoudig niet. Ik citeer HuubVanB. Hij was zeer onder de indruk van Robert Capa's oorlogsfoto's in Rotterdam. Hij verzuchtte: "Deze tentoonstelling moet je gezien hebben, ik kan alleen niemand aanraden te gaan kijken".

Wat mij betreft geldt dat ook voor deze World Press Photo....

KeesM