Snapseed en de Instax-printer

Eerder in dit blog betoogde ik dat je met een smartphone, Snapseed en een smartphone-printer een complete hobby in één hand kunt hebben.

Er zijn mobiele printers van meerdere merken, ik heb gunstige ervaring met de Instax Mini Link en de Instax Share Wide van Fujifilm.

In dit artikel ga ik na welke formaten Instax-papier er zijn en welke printers daar bij horen. En wat de hobby kost...

In de rij producten van Fujifilm Instax zijn de camera's het meest populair. Maar daar bemoeien we ons niet mee: we fotograferen met de smartphone en printen onze afbeeldingen met een printer.

Het meest populaire formaat is Instax Mini. De verkrijgbaarheid lijkt me vooral verzekerd door het feit dat Fujifilm een enorme omzet maakt - juist door de Instax-film.

Het Mini-formaat is verkrijgbaar op vele plekken, waarbij de Hema het meest voor de hand ligt. Voor de laagste prijs moet je echter iets verder shoppen. Ik raad aan een bulkverpakking te kopen als die in de aanbieding is, niet pas als je voorraad op is. De prijzen variëren enorm, dus shoppen loont.

Het Wide-formaat biedt de grootste afbeelding. Het lijkt me in opkomst door de stijgende verkoop van de bijbehorende camera's en de hieronder genoemde wide-printer. 

Alle hieronder genoemde prijzen slaan op eenvoudig papier met een gewone witte rand.

 

Instax formaatvergelijking

Instax Mini

De Instax Mini film (instant-afdrukpapier) wordt geleverd in pakjes van 10 vel, meestal in duo-pak. Ze kosten bij een doorsnee aanbod 72 cent per vel. Kruidvat heeft soms een aanbieding die neerkomt op 50 cent per vel. Let op: er zijn ook aanbieders die met droge ogen meer dan een euro per vel vragen.

Afmetingen:

papier 86 x 53 mm

foto 61 x 46 mm

De printer voor het Instax Mini - formaat is de Instax Mini Link. Laagst gesignaleerde prijs €99,99. Printen gaat via een app op je smartphone die via bleutooth in verbinding staat met de printer.

Werkt op een vast ingebouwde accu die oplaadt via micro-USB. Kabel wel, maar lader niet meegeleverd. Print JPEG, PNG, HEIF.

Medio 2022 introduceerde Fujifilm de Instax Mini Link 2, een op details aangepaste versie van de Instax Mini Link. Ik heb het nuttige verschil voor fotografen nog niet kunnen vaststellen... Hij print naast jpeg, png en heif ook DNG-files, misschien is dat het. Laagst gesignaleerde prijs €109,=; shoppen loont zeker.

Instax Square

Instax Square papier is minder populair dan Mini, hoewel de komst van de nieuwe printer daar verandering in zou kunnen brengen. Laagst gesignaleerde prijs: 80 cent per vel.

Afmetingen:

papier 86 x 71 mm

foto 61 x 61 mm

De printer voor het Square-formaat heet Instax Square Link. Dat is de jongste van de Instax-printers. Laagst gesignaleerde prijs: €149 €129,=.

Werkt op een ingebouwde Lithium-ion accu; opladen met USB-C-kabel. Verbinding via Bluetooth ver.4.2. Print JPG, PNG, H​EIF en DNG.

NU LEVERBAAR

Dit kon wel eens een heel populaire printer worden...


Instax Wide

Het brede formaat  van Instax heet Wide. Laagst gesignaleerde prijs 80  cent per vel.

Afmetingen:

papier 86 x 108 mm

foto 62 x 99 mm (één millimeter hoger dan de andere formaten)

De Instax Share Wide printer is de jongste printer van deze drie. Hij kost €134,= €119,= (laagst gesignaleerde prijs). Ingebouwde accu, oplaadbaar via micro-USB-poort. Kabel wel, maar lader niet meegeleverd. Verbinding via bluetooth. Print JPEG, PNG, HEIF, DNG.