Minimalisme

Clubgenoot Marcel schreef op zijn blog een artikel over het omarmen van beperkingen. Het ging over zelf opgelegde restricties die het gevolg zijn van de keuze voor één camera - één lens. Een compacte camera met een objectief van 28mm is voldoende om te fotograferen, wat niet in het bereik van dat objectief ligt: jammer dan.

Over minimaliseren heeft Marcel me toch aan het denken gezet.

Veel fotografen hebben in de loop van de tijd geïnvesteerd in een min of meer complete uitrusting. Zoek even op "camera what's in the bag" en je ziet dat het bij jou nog best meevalt ;-)

Vraag jij je ook wel eens af: wat zou ik doen als ik al mijn geld terug kreeg om opnieuw te beginnen? Zelf zou ik enkele duurdere objectieven met grote lensopening nu niet meer kopen; inmiddels zijn er lichtzwakkere exemplaren ('Fujicrons') op de markt gekomen met een uitstekende kwaliteit - tegen de helft van de prijs. En vooral ook: met de helft van gewicht en omvang, al zal dat niet letterlijk het geval zijn.

Mijn minimalistische uitrusting zou er nu misschien zo uitzien: een body, een 16mm en een 35 mm (omgerekend naar FF: 24 en 52mm). Drie accu's laden en hup - naar buiten.

 

 

Dan kom ik op het punt van de smartphone-fotografie.

Ik heb de indruk dat in kringen van hobbyfotografen nog altijd wat op het fotograferen met de smartphone wordt neergekeken, als niet serieuze tak van fotografie. Net zoals tot diep in het digitale tijdperk ‘spiegelreflexkwaliteit’ een niet bestaande, maar desondanks gekoesterde norm was. Ik beken dat ik pas kort geleden, met het toenemen van de kwaliteit en de mogelijkheden, meer geïnteresseerd ben geraakt in het werken met de gsm. Ook budget-smartphones kennen raw en groothoek, al moet je even goed zoeken. Je kunt je beelden op hetzelfde apparaat bewerken, het is immers een alleszins capabele zakcomputer. Misschien moet je niet streven naar uiterste topkwaliteit die een haarscherpe foto van een vierkante meter mogelijk maakt – was ook dat niet een overleefde, door de industrie opgedrongen norm?
250 gram! 250 euro! en je bent fotograaf!

Ziet mijn minimalistische uitrusting er dan zo uit?

 

Binnenkort meer

Binnenkort meer over smartphone-fotografie op deze site. ik ben verslingerd geraakt aan Snapseed...