DOWNLOADS

Proefkaart voor het testen van afdrukken

Deze foto gebruik ik voor het beoordelen van de kwaliteit van de afdrukken van afdrukcentrales (Aldi, Hema, Kruidvat, ... etc.). Bij een bestelling laat ik deze foto meelopen in hetzelfde formaat als de bestelde afdrukken. Soms plaats ik hem ook op de laatste bladzijde van een te bestellen boek (BraveNewBooks, Pumbo, Blurb... etc.).

Het file meet 4896 x 3264 pixels. Het is een jpg van 10Mb met minimale compressie (12) om artefacten zoveel mogelijk tegen te gaan.

█ De rode trapjes bestaan uit treden van 10 pixels. In totaal zijn de figuurtjes dus 10x10 = 100 pixels hoog. Daarmee kun je tellen hoeveel pixels er aan de randen van je foto zijn afgesneden. Mijn centrale snijdt maximaal ongeveer 15 pixels weg, niet symmetrisch. Wie dat niet wil, doet er goed aan een witte rand van 80 of 100 pixels om zijn foto te monteren (canvas vergroten). Het snijmes gaat dan door het wit.

█ Het egaal grijze vlak (links) laat twee dingen zien:

- in hoeverre er egaal is afgedrukt; vooral bij het maken van een boek via 'printing on demand' gaat dat niet altijd goed. Er zijn dan strepen zichtbaar. Bij het afdrukken van fotoprintjes mag de centrale er geen moeite mee hebben;

- of het resultaat in vergelijking met je grijskaart een beetje in de buurt van neutraal grijs komt. Misschien is de afdruk te warm of te koel of heeft hij een kleurzweem. De afstelling van jouw en mijn monitor en de kleurneutraliteit van de foto op de achtergrond spelen geen enkele rol want dit vlak is in de fotobewerker volgegoten met grijs RGB 128,128,128, dus per definitie neutraal grijs.

█ Ik heb geen 'gewone' grijstrap van bijvoorbeeld twaalf trapjes zwart naar wit opgenomen omdat die te grof is. Iedereen kan zo'n trap afdrukken, het gaat nu juist om de donkerste en lichtste waarden, de uitersten van het grijswaardenbereik. De drie horizontale balken (onderaan) tonen daarom:

- de bovenste: een neutraal midden-grijs met daarboven een verlopende balk van 140 naar 116 (12 waarden boven en onder middengrijs = 128)

- de middelste: een volledig witte balk, met daarboven een verloop van 231 naar volledig wit = 255. Als je afdruk die overlangse scheiding helemaal weergeeft heb je een perfecte afdruk (voor de lichtste tinten);

- de onderste is een volledig zwarte balk met daarboven een verloop van grijswaarde 24 naar geheel zwart = 0. Als je afdruk die overlangse scheiding helemaal weergeeft heb je een perfecte afdruk (voor de donkerste tinten).

█ Omdat het verloop in de balken wat moeilijk te volgen is heb ik ook blokjes gemaakt. De lichte en donkere blokjes (links boven het midden) tonen hetzelfde als de balken. Als alle vierkantjes zichtbaar afsteken tegen de witte en zwarte achtergrond, heb je een goede print. Overigens zijn de donkerste en lichtste partijen ook voor je monitor een hele opgave.

█ De lichtgele balk rechts is een experiment, ik hoop er subtiele verlopen mee te kunnen testen. Als de afdrukcentrale die niet kan volgen verschijnen er concentrische banden in het geel.