Zo Werkt Snapseed: mijn boek verschijnt!

Snapseed is een populaire, gratis fotobewerkingsapp van Google voor Android en iOS. In de smartphonefotografie is het een veelgebruikt programma. Dit is het eerste volledige Nederlandstalige handboek over Snapseed. Het behandelt álle mogelijkheden van de app en het gaat in op ieder (sub)menu.

Dit boek is voor de smartphonegebruiker die fotografeert en méér wil doen met zijn of haar opnamen dan puur registreren met onbewerkte foto's. Die gebruikers kunnen geïnteresseerde beginners zijn, fotohobbyisten, kunstenaars, maar ook meer zakelijke professionals die de smartphone steeds meer als hulpmiddel of zelfs als eerste camera gebruiken.

Dit boek is praktisch geschreven zonder poespas. Het laat alle mogelijkheden van Snapseed zien, waaronder de 29 gereedschappen (tools). Het is bruikbaar als naslag- en opzoekboek. Het bevat meer dan 140 schermafbeeldingen met uitleg en uitvoeringsstappen. De volgorde van de onderwerpen volgt de structuur van Snapseed.

Zoektocht

Snapseed is best een intuïtief te gebruiken programma. Maar omdat niet iedere Tool en Look in Snapseed zijn geheimen makkelijk prijsgaf, ontkwam ik er niet aan te zoeken naar een handleiding. Dat viel tegen; zoeken op internet op woorden als manual, handleiding, gebruiksaanwijzing in combinatie met Snapseed gaven geen bevredigende resultaten. Zelfs Google, de eigenaar van Snapseed, geeft alleen fragmentarische hulp. Website-makers-annex hobbyfotografen zoals ik geven hier en daar uitleg over enkele Tools, maar daar blijft het dan ook bij.

Tot mijn verrassing bestaat er géén volledige handleiding voor Snapseed, zover ik kan nagaan zelfs niet in het Engels. En al helemaal niet in het Nederlands.

Dan kun je maar één ding doen: zelf maken. Alle menu's, submenu's, knoppen en mogelijkheden uitschrijven en kijken wat er gebeurt als je aan de schuifjes trekt. Handigheden, trucjes en ook minder geslaagde operaties beschrijven. Schermafbeeldingen maken. Praktijkvoorbeelden verzinnen. De smartphone aan de computer koppelen en enkele honderden screenshots uploaden.

Voor je het weet heb je een boek. Wat dan? Zelf uitgeven?

Bestellen

De Culemborgse uitgever VanDuurenMedia bleek geïnteresseerd. Op 28 september komt mijn boek uit. Je kunt het eenvoudig bestellen bij Van Duuren Media. Het omvat 168 pagina's, 140 screenshots plus voorbeeld-afbeeldingen. Beschouwingen over smartphone-fotografie, over sec registreren versus verhalen vertellen met foto's. Uitleg over raw-fotografie, over trekken aan curven (met een beetje kleurleer en met voorbeelden zodat je ook echt snapt wat er gebeurt!), het histogram met voorbeelden van over- en onderbelichten, selecties maken en je eigen stijlen ontwikkelen, opslaan en hergebruiken.

Ambitie

Het is ambitieus maar waar: je leert door alles uit te proberen aan de hand van mijn boek méér te doen met Snapseed, dan de gemiddelde gebruiker van zware nabewerkingssoftware ooit zal bereiken. Want laten we eerlijk zijn: van zware software, of het nu een tekstverwerker of een rawconverter is, gebruik je maar een bescheiden deel van de overweldigende mogelijkheden. Snapseed kun je hélemaal leren gebruiken.

En dat verhoogt het plezier dat je kunt beleven aan je fotografie, of het nu het gaat om het vastleggen van een verjaardag of vakantie, werk, hobbyen met foto's, of het maken van 'kunst'!

Voorbeelden van titelpagina's, 100% gemaakt met Snapseed. Deze afbeeldingen worden overigens niet gebruikt in het boek ;-)
Hoe een complete hobby in één hand past: smartphone (camera, fotobewerker met Snapseed én viewer), printertje, afdrukjes en mapje om de foto's in te bewaren. Meer over afdrukken later op dit blog!

RECENSIE

door de Landelijke Groep Smartphone van de Fotobond:

Boekpresentatie “Zo werkt Snapseed” geschreven door Kees Molders

20 oktober 2021

Met veel enthousiasme heb ik het boek van Kees Molders mogen lezen om aan jullie een kleine presentatie te geven. Ik heb een paar dingen uitgewerkt en hoop dat jullie net zo enthousiast gaan worden.

Lay-out / vormgeving:

Het boek ligt lekker in de hand en heeft een prettig lettertype. Klein minpuntje is wel dat sommige voorbeeld foto’s wat aan de kleine kant zijn. Het boek bevat ook relatief veel tekst maar dat heeft ook zo zijn voordelen want daardoor is de uitleg wel extra goed.

Inhoudelijk:

In het begin van het boek zegt de schrijver iets over smartphonefotografie, ik citeer: “Snapseed is – net als fotograferen op de smartphone – een tikje ondergewaardeerd ten opzichte van fotograferen met ‘serieuze’ camera’s en het werken met Photoshop of Lightroom. De app is geen vervanger voor die programma’s, net zoals een smartphone strikt genomen geen vervanging is voor een camera."

Hier moest ik wel even door de tekst heen lezen aangezien ik hier een andere mening heb over de smartphone omdat ik vind dat deze wel degelijk net zo goed is als een gewone camera. Maar gelukkig nuanceert de schrijver later in het boek deze uitspraak wel.

Het boek leest makkelijk weg. Er zitten leuke geschiedenis weetjes in. Maar het allerbelangrijkste is; Ik weet nu eindelijk wat ik aan het doen ben in Snapseed. Ik gebruik het programma al jaren en heb veel nieuwe dingen ontdekt!

Fijn is ook dat er de mogelijkheid is om het boek digitaal te lezen, zo kan je als je onderweg bent ook even opzoeken hoe je iets moet doen.

Prijs/kwaliteit:

€24,99 het is niet heel goedkoop maar je hebt zeker waar voor je geld. Alles wordt uitgelegd.

Tip: vanaf 1 november gaat de Fotobond een samenwerking aan met van Duuren en is er op sommige boeken korting te verkrijgen wellicht ook op dit exemplaar. Dat weet ik niet.

Eindconclusie:

Een dikke 8!