Politieke correctheid kan hem niet worden verweten, dat was me al duidelijk. Wat ik dan wel van het werk van Helmut Newton moet vinden is niet eenvoudig onder woorden te brengen. Ik lees verhalen over 'sterke zelfverzekerde vrouwen' en kwalificaties die reiken van feminist tot vrouwvijandige sexist, hij wordt zelfs racistisch en fascistisch genoemd. Nu is de benoeming tot feminist van Newton zelf afkomstig: "Bullshit! I love the girls, this is all feminist misunderstanding!" roept hij op de beschuldigingen uit feministische hoek. Hij is niet het braafste jongetje van de klas, maar sommige verwensingen lijken meer ingegeven door de behoefte aan een zo krachtig mogelijke veroordeling dan door een afgewogen oordeel.
Er is geen feministisch goedkeuringszegel nodig om deze tentoonstelling te bezoeken, noch moet je je laten afschrikken door heftig taalgebruik. De waarheid, zo die bestaat, zal wel ergens in het midden liggen: vrouwenfotograaf die erotische fantasieën uitwerkt, pervers romanticus (The Guardian), professioneel voyeur, hij fotografeert erotisch-melancholisch, gewelddadig. Newton is een fotograaf van portretten, mode, naakt, en gaat met name in zijn SM-geïnspireerd werk wellicht over de grens van pornografie. Zadels, handboeien en kettingen op scheepsformaat zijn tenminste geen alledaagse mode-accessoires. Vermoedelijk zou hij in de huidige tijden met sommige foto's niet meer wegkomen.
Ook als hij modellen geheel of gedeelteijk gekleed weergeeft laat hij dingen zien die je normaal niet hoort te zien. Modellen zijn veelal gefotografeerd in situaties en omgevingen die een zekere decadente arrogantie en perversie uitstralen. Hij voert suggestieve attributen aan; vrouwen voeren niettemin de boventoon en trekken op alle mogelijke manieren de aandacht.
Een vrouw slaat als een exhibitioniste haar jas open om haar naakte lichaam te laten zien. Een bijschrift stuurt je aandacht naar de man naast haar: o ja, het gaat om het herenkostuum, niet om de eva-outfit. A world without men?
Newton is een kwajongen die op kritiek lijkt te reageren met nog meer provocatie. Er zijn in zijn vocabulaire maar twee vieze woorden: Kunst en Goede Smaak. "Ich fotografiere Körper - Seele versteh' ich nicht." Hij neemt zichzelf niet al te serieus, want serieuze mensen (en fotografen) zijn er al genoeg, ernst leidt maar tot saaiheid en verveling. Daarom ergert hij zich na verloop van tijd aan de modewereld, omdat er binnen de enge kaders van dat universum geen ruimte is voor humor. Indien de fotograaf niet strikt de schoonheid van hun producten overbrengt worden de couturiers boos... Hij neemt na zijn hartaanval van 1971 meer ruimte voor zichzelf en zijn eigen fotografie, maar neemt niet volledig afscheid van de modewereld omdat een breuk ook 'de aanvoer van mooie vrouwen' zou afsnijden.
Hij verdient veel geld met fenomenale foto's van mooie vrouwen en steekt niet onder stoelen of banken dat hij daar van geniet.
Hij gaat met jongensachtig genoegen over de schreef - hij doet het er om.
Helmut Newton sterft in 2004 na een autoongeluk.
nog tot 4 september 2016.
Van harte aanbevolen, net als de salades in het restaurantje...