Fujifilm Hardware

Na een tijd met een fullframe Nikon te hebben gefotografeerd ben ik in 2013 overgestapt op Fujifilm. De spiegelloze XE-3 is mijn huidige camera.

De voordelen:

- de kwaliteit van de objectieven

- afmetingen en gewicht

- elektronische zoeker

- goed ruisgedrag (ik zet de iso rustig op de automaat tot 6400)

- een diafragmaring, sluitertijdenknop, =/- compensatieknop.

Het mag duidelijk zijn dat deze site niet gesponsord wordt door de genoemde leveranciers.

█ Geen echte concurrentie

Er is opvallend weinig concurrentie tussen fotoleveranciers binnen mijn huismerk Fujifilm. Overal worden dezelfde prijzen gehanteerd, tot in het buitenland toe. Ik durf niet te beweren dat er prijsafspraken zijn gemaakt, misschien houden onze winkeliers en hun ketens elkaar angstvallig in de gaten. Al zou het ook kúnnen zijn dat er bitter weinig marge voor de leveranciers overblijft.

De hieronder gekozen leveranciers zijn betrekkelijk willekeurig, maar wel relevant.

█ Camerabodies

Hieronder een prijsvergelijking per 8 juni 2021. De vorige was van de zomer van 2019; er verandert weinig.

Ik heb uitsluitend kale bodies geïnventariseerd, en daarvan de meest gangbare kleuren, dus geen graphite, charcoal of oudroze. Verder heb ik cashback-acties niet genoemd omdat die tijdelijk zijn, en voor alle leveranciers gelijk.

Ik adviseer géén camera of objectieven te kopen buiten cashback-perioden.

 

█ Objectieven

In de onderstaande tabel heb ik de prijzen per 8 juni 2021 van Fujifilm-objectieven op een rij gezet. De gunstig, respectievelijk ongunstig afwijkende prijzen heb ik met een kleurtje aangeduid. De verschillen moeten dan wel minstens €10 bedragen; met één euro krijg je geen eervolle vermelding. Ik heb niet geïnventariseerd welke objectieven 'binnenkort weer leverbaar' zijn. Vergelijk voor aanschaf zelf kritisch de jongste stand in objectievenland.

  • Er is iets meer beweging te bespeuren dan in voorgaande jaren.
  • Een enkele keer wordt een 'bulk'-objectief aangeboden tegen een prijs die elders 'normaal' is. En als je het 'normale' objectief in prijs verlaagt moet je niet vergeten dat ook met je 'bulk'-exemplaren te doen...
  • CameraTools komt niet meer in het rijtje voor: is tegenwoordig CameraNu.
  • Refoto is dit jaar wederom de meest 'kleurrijke' zaak, met uitschieters naar beide zijden. Overwegend 'groen'... 
  • Meest opvallende prijs: die van het (oude) 10-24 mm zoomobjectief bij Digimaxx… Eervolle vermelding!
  • Reken anders ook even aan de 100-400 met en zonder teleconverter... Wat kost zo'n converter eigenlijk?
  • De briljante standaard-zoom XF 18-55 verbaast al enkele jaren: verkrijgbaar in bulk voor €399, maar ook voor €699. Een kartonnen doos van €300,=….

█ De accu NP-W126 en NP-W126s

Originele Fujifilm

De prijzen voor de originele Fuji-accu NP-W126 (7,2V bij 1260 mAh) liepen sterk uiteen. Hij is nu nog maar mondjesmaat te krijgen. De nieuwere NP-W126s wordt nu aangeboden voor €56 tot €70 (stand augustus 2019). De s-versie zou beter reageren op warme-ontwikkeling bij grotere stroomvraag van 4K-video e.d. Ik heb in mijn X-E3 geen enkel verschil kunnen constateren tussen de oude en de s-versie.

B-merken

Er zijn alternatieven te koop van Lenmar, Hähnel, Jupio en Wasabi en talloze nóg merklozer varianten. Sommige B-merken krijgen op internet lof, maar veel vaker krijgen ze ernstige kritiek op hun capaciteit en betrouwbaarheid, tot op het niveau van opbollen en de camera beschadigen. Welke deugt?

De Franse site Tirage-pro heeft de echte capaciteit van tien accumerken gemeten en vergeleken met de claim van de leverancier. Wat de tester opviel was de geclaimde capaciteit van enkele merken, die zeer ver achterbleef bij de ware capaciteit: een overdrijving van 30 tot 80% komt neer op bedrog. Een kritische keuze maken is dus belangrijk. De twee 'winnaars' (waaronder Patona) halen vrijwel de geclaimde capaciteit en zijn te koop vanaf ongeveer €13. De originele Fuji haalt eveneens bijna de geclaimde capaciteit met 7% overdrijving, maar wel met een enorm prijsverschil. Die originele accu's zijn dan ook - net als die van andere merken - ronduit (te) duur.

Een wat actueler vergelijkende test van originele en b-merk-accu's van het model NP-W126 vind je bij UltralightPhotography.net. De originele Fujifilm-accu komt als beste uit de proef, gevolgd door... de Patona en de Chinese MaximumPower, die waarschijnlijk de beste waar voor je geld geven.

Het artikel bevat enkele observaties over de batterij-indicatie van de camera's: die is niet erg nuttig, want als de accu-indicator nog maar twee streepjes groot is, is je accu vrijwel leeg. Dat klopt met mijn eigen waarnemingen...

Patona dus, dat is een merk van een Duits bedrijf. Die accu doet wat hij belooft (1094 mAh van de geclaimde  1100 mAh) en is relatief goedkoop.

Waar te kopen?

Ik heb in 2016 gezocht naar een Nederlandse leverancier voor de Patona. Ik zag dat mijn aanvankelijke internetwinkelier de prijs heeft verhoogd van €7,49... naar €12,90. Inmiddels is de Patona ook op andere plaatsen te vinden, bijvoorbeeld bij Amazon.nl. Pas op met combinatie-aanbiedingen met een lader: de lader is dan van Patona, maar de accu's zijn dan soms weer van een obscuur c-merk. De goedkoopste Patona NP-W126 die ik vinden kan is bij Shopcore.nl voor €10,50 p.st. + €3,50 verzendkosten. Bij Amazon.nl twee stuks voor €18,99 ex verzendkosten (boven €20,= gratis verzending). De hier genoemde prijzen zijn medio 2021 nog steeds actueel.

Wat mij betreft voldoen ze ook na twee jaar prima, al zullen ze iets zwakker zijn dan de originele. Het is natuurlijk ook spannend of ze het na vele malen opladen nog steeds goed doen.... Intussen beveel ik de Patona van harte aan. Zelfs met een (gemeten) mindere capaciteit dan de originele accu's zijn deze exemplaren hun geld zeker waard. In de praktijk merk ik geen verschil met de originelen.

Zelf op internet zoeken doe je met de zoektermen "NP-W126s Patona winkelwagen". Dat laatste woord filtert veel buitenlandse sites weg...;-)

 

Boek

Bij Vanduurenmedia vond ik het in het Nederlands vertaalde boek van Rico Pfirstinger: Fujifilm X Experttips. €41,99 is fiks, overigens.

Niettemin geeft het "142 manieren om het meeste uit uw Fujifilm X-serie camera te halen". Daar zijn wel manieren bij die reeds in de gebruiksaanwijzing te vinden zijn, maar ook vele die daarop voortborduren, of die het te bereiken resultaat inzichtelijker maken dan de kale instructies in de manual. Dus per saldo wel een nuttig boek.

Pfirstinger heeft prima artikelen geschreven op FujiRumors.com in de rubriek Expert Corner.

Ik geef even een link naar een wat ouder artikel, want onderaan (vóór de Comments) staat een handige index die in latere artikelen ontbreekt. Vooral de reviews van apparatuur zijn goed geschreven. Zoals we bij vele sites zien die een tijd in de lucht zijn en een groot publiek trekken, neigt ook de site FujiRumors steeds meer naar commercie, reclame en aanbiedingen. Het aandeel goed geschreven artikelen loopt daardoor terug. Zoek binnen de site op Pfirstinger en je vindt veel goede artikelen.

Pfirstinger zet zijn blogartikelen voort op Fuji-x-secrets.net. Ook daar kun je met enig zoeken goede reviews lezen van camera's en objectieven.

Als je een boek zoekt over jouw camera, kijk dan bij de bekende online-boekhandels op 'Pfirstinger' en zoek je cameratype. Of beter: bestel in je lokale boekhandel.